Artikel op www.grensgangers.nl

Vakantiehuis in oude dorpsboerderij

Tijdens fietstochten rond hun woonplaats Groesbeek groeide bij Marian Slenders en Mark Sengers de gedachte aan een vakantiehuis. Dat wilden ze ergens in België of Noord-Frankrijk of Duitsland kopen. "Toen ontdekte ik het dorp Schenkenschanz", vertelt Marian. "Eigenlijk vlakbij Groesbeek, maar het voelt alsof je in Zuid-Frankrijk bent"
In Schenkenschanz, dat ligt op een schiereiland tussen de Rijn en de Oude Rijn, staan zo'n veertig huizen. Eén daarvan is een dorpsboerderij uit 1897. Marian zag er meteen iets in. "Ik ben zelf opgegroeid op een boerderij.
Dit huis heeft diezelfde sfeer van vroeger, met originele elementen. En het staat hier prachtig tussen die kleine oude straatjes. Het huis en het dorp gaven mij een relaxed gevoel. Ik wilde dat meer mensen dat konden ervaren".

Marian en Mark kochten het pand in 2004 van een Nederlandse eigenaar die er een vakantiewoning van wilde maken. Dat bleek voor hem te veel werk. Ook voor Marian, die de meeste tijd stak in het project, was de klus niet eenvoudig. "We woonden en werkten in Nederland en dat doen we nog steeds. We hadden dus niet zo veel tijd. De verbouwing duurde bijna twee jaar, vooral ook omdat we de authenthieke sfeer van het huis wilden terugbrengen".

In die periode leerde Marian haar dorpsgenoten kennen. "Ze vonden het vreemd dat we hier niet kwamen wonen. Nu zijn ze er aan gewend. Ze zorgen voor het huis en de planten als er geen gasten zijn. Maar ik kom hier zelf ook regelmatig, omdat ik het prettig vind. De hectiek van het leven in Nederland is hier ver weg. Vanaf de pont stap ik een andere wereld binnen. Het is hier heerlijk rustig. Er is bijvoorbeeld geen winkel en geen restaurant en maar één café. ´s Nachts hoor je helemaal niets. Het is hier ook nog niet zo individualistisch als in Nederland. De mensen zijn vriendelijk en beleefd".

Het beste bewijs van waardering kregen Marian en Mark tijdens het inwijdingsfeest. De meeste inwoners van Schenkenschanz namen een kijkje in het vakantiehuis. En ze bleven tot diep in de nacht feesten. Toen de drank op was haalden ze thuis een nieuwe voorraad. "Het was verrassend om te zien dat de Duitsers zulke levensgenieters zijn", zegt Marian. "Ze dansten en zongen liedjes. Ze maakten er een echt buurtfeest van".

De inwoners van Schenkenschanz zijn positief over de Nederlandse invloed in hun dorp. Marian: "Ze begrijpen alleen niet waarom ik geen gordijnen heb voor de ramen. Ze vragen zich af waarom ik en de gasten in een etalage moeten zitten. Ook hoor ik vaak dat ze het jammer vinden dat we niet permanent in het huis wonen. Ik zou dat wel willen, maar voorlopig gaat dat niet omdat Mark dan te ver moet rijden naar zijn werk in Utrecht". 

Dus blijft het huis voorlopig een vakantiewoning. In het eerste half jaar had Marian al achttien boekingen via de website
www.schenkenschanz.com .
Nederlanders en Duitsers kwamen om de omgeving te verkennen met een kano of een mountainbike. Anderen vierden feest met een groep vrienden of familie. En er waren gasten die gewoon voor hun rust kwamen in de mooie omgeving. En allemaal zijn ze enthousiast over het dorp en de omgeving, net als Marian:

"Es ist für mich wie ein Geschenk, die Schanz"!!

Schenkenschanz, februari 2008


Add to favoritsBookmark  Print this pagePrint Page
 
 
 


Powered by Nukedit - Open Source CMS
Last Modified: 10 February 2008